12 жовтня 2015 р.

Євангеліє за Матвієм, розділ 2

1. А після того як Ісус народився у Віфлеємі Юдейському за днів царя Ірода, ось, прибули до Єрусалиму волхви зі сходу
2. І сказали: Де Той, хто народився царем Юдейським? Бо ми побачили Його зірку, як вона сходила і прийшли вклонитися Йому.
3. І, почувши це, занепокоївся цар Ірод, та весь Єрусалим із ним.
4. І, зібравши усіх старших священників та книжників народу, він спитав у них, де має народитись Христос.
5. І вони сказали йому: У Віфлеємі Юдейському, бо так написано через пророка:
6. «І ти, Віфлеєме, земле Юдина, не найменший серед князів Юдиних; бо з тебе вийде Вождь (Правитель), який буде пасти Мій народ, Ізраїля».
7. Тоді Ірод таємно прикликавши волхвів, точно вивідав час появи зірки,
8. І, пославши їх до Віфлеєму, сказав: Ідіть, точно з'ясуйте про дитя. А коли знайдете його, сповістіть мене, щоб і я прийшов і вклонився Йому.
9. І вони, вислухавши царя, пішли, і ось, зірка, яку вони бачили коли вона сходила, вела їх, поки не прийшла і не зупинилась над  місцем, де було дитя.
10. І, побачивши зірку, вони надзвичайно зраділи великою радістю.
11. І, увійшовши в дім, вони побачили дитя з Марією, Його матір'ю. І, впавши додолу, вклонились Йому, і, відкривши свої скарбниці, піднесли Йому дари: золото, ладан та смирну.
12. І отримавши уві сні божественну вказівку не повертатись до Ірода, вони іншим шляхом відбули до своєї країни.
13. А коли вони відбули, ось, ангел Господній з’явлюється уві сні Йосипу і говорить: Встань, візьми дитя і Його матір, і втікай до Єгипту, і перебувай там, поки я не скажу тобі; бо Ірод має намір шукати дитя, щоб знищити Його.
14. І він встав уночі і взяв дитя та Його матір, і відбув до Єгипту,
15. І був там до смерті Ірода, щоб здійснилось сказане Господом через пророка, який говорить: «З Єгипту Я прикликав Мого Сина».
16. Тоді Ірод, побачивши, що він осміяний волхвами, дуже розлютився і, пославши людей, винищив (розправився) усіх хлопчиків, які були у Віфлеємі і в усіх його околицях, від двох років і менше, відповідно часу, який точно вивідав у волхвів.
17. Тоді здійснилось сказане через пророка Єремію, який говорить:
18. «Голос у Рамі було чути, плач і велике голосіння: Рахіль оплакувала своїх дітей і не бажала утішитись, бо їх більше нема».
19. А коли Ірод помер, ось, ангел Господній з’являється уві сні Йосипу в Єгипті
20. І говорить: Встань, візьми дитя і Його матір і йди в землю Ізраїлеву, бо померли ті, хто шукав життя дитини.
21. І він встав і взяв дитя і Його матір і увійшов у землю Ізраїлеву.
22. Але, почувши, що Архелай царює над Юдеєю замість свого батька Ірода, він побоявся іти туди і, отримавши уві сні божественну вказівку, відійшов в області Галілейські.
23. І він прийшов і поселився в місті, яке називається Назарет, щоб здійснилось сказане через пророків, що Його називатимуть Назарянином.


4 коментарі: